POPŻ PODPROGRAM 2021 – efekty

obraz.png

 Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej z terenu województwa pomorskiego przy współpracy z  Bankiem Żywności w Słupsku realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2022 – październik 2022.


Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe);
    • skrobiowe (makaron jajeczny),
    • mleczne (mleko UHT),
    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
    • cukier (cukier biały),
    • tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 200 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 4234 kg żywności;
o 800 paczek żywnościowych;
W ramach POPŻ Podprogram 2021 dla 3 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  2  warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
                    ◦ żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 3 uczestników
                    ◦ kulinarnych - 1 spotkanie dla 3 uczestników